You are here
Home > Regiony > Beskid Dukielski > Pierogi razowe pieczone

Pierogi razowe pieczone

Ciasto:
50 dag mąki pszennej razowej
50 dag mąki
10 dag drożdży
2 żółtka
1 jajko
½ 1itra mleka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka płaska soli
3 łyżki oleju

Nadzienie:
1 kg kiszonej kapusty
30 dag pieczarek lub innych grzybów
2 cebule
15 dag boczku
sól, pieprz

Mleko  podgrzać,  dodać  cukier,  drożdże,  mąkę  w  takiej  ilości,  aby  rozczyn  miał  gęstość śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięty rozczyn połączyć z resztą składników, na końcu dodać olej. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Kapustę  ugotować,  dokładnie  odcisnąć,  posiekać.  Cebulę  udusić  z  posiekanymi  pieczarkami. Boczek schłodzić, pokroić w drobną kosteczkę i wytopić. Wszystkie składniki  nadzienia  połączyć  i  przyprawić.  Rozwałkować  ciasto,  na  grubość  pół  centymetra,  nadziewać  pierożki  mocno  sklejając.  Układać  na  blachę  zlepieniem  do  góry,  smarować  jajem  i  posypywać  kminkiem.  Piec  na  złoty  kolor  w  temperaturze 180 st. C.

Koło Gospodyń Wiejskich Równe
Przepis pochodzi z książki „Dukielskie specjały

Komentarze

Top