You are here
Home > Regiony > Beskid Dukielski > Pierogi razowe

Pierogi razowe

Ciasto:
3 szklanki mąki razowej
1 szklanka mąki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 szklanka letniej wody

Nadzienie:
1,5 kg kiszonej kapusty
1 cebula
1 łyżeczka kminku
15 dag boczku lub słoniny
sól, pieprz

Kiszoną kapustę osączyć z kwasu i ugotować z dodatkiem kminku. Odcedzić, odcisnąć, posiekać i przyprawić. Pokrojony w kostkę boczek zrumienić z cebulą, część odłożyć do polania pierogów, a resztę poddusić z kapustą. Z wymienionych składników zarobić luźne ciasto, rozwałkować je i wykroić krążki. Wystudzonym farszem nadziewać krążki i dokładnie je sklejać. Ugotowane podawać polane skwarkami z cebulką.

Lokal Gastronomiczny Zboiska
Przepis pochodzi z książki „Dukielskie specjały

Komentarze

Top