You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Pierogi z bobem

Pierogi z bobem

Składniki: na farsz:
1 kg bobu,
cebula,
2 łyżki posiekanego koperku,
sól, pieprz.

Ciasto:
50 dag mąki,
szczypta soli,
gorąca woda – ile się wgniecie.

Bób ugotować w osolonej wodzie, obrać i zmiksować. Cebulkę posiekać i usmażyć na złoty kolor. Wymieszać z bobem i koperkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiać, dodać sól i powoli wlewać wodę (tak ciepłą, jak tylko można wytrzymać). Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować cienko i szklanką wykrawać krążki. Na każdy nałożyć porcję farszu, zlepić brzegi. Gotować w osolonej wodzie 5 min. Podawać z tłuszczem lub sosem.

Jest to stara wiejska potrawa, która dawniej często gościła na stołach wiejskich.

Przepis ze zbiorów Klubu Seniora przy Gminnym Ośrodku Kultury w Skierbieszowie
Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Ziemi Zamojskiej

Komentarze

Top