You are here
Home > Regiony > Beskid Dukielski > Pierogi z kaszą gryczaną i mięsem

Pierogi z kaszą gryczaną i mięsem

Ciasto:
około 40 dag maki,
1 jajo,
sól
trochę ciepłej wody do zarobienia ciasta

Nadzienie:
1 szklanka kaszy gryczanej
25 dag mięsa mielonego
2 cebule
10 dag masła
sól i pieprz
słonina
olej

Kaszę  gryczaną  ugotować  na  sypko:  suchą  kaszę  wsypać  do  2  szklanek  gotującej się wody z masłem, chwile gotować około 15 minut, po czym garnek zawinąć w koc na 2-3 godziny, aby się doparzała. Mięso mielone przysmażyć z cebulą na oleju. Doprawić farsz do smaku solą, pieprzem. Odstawić do wystudzenia.

Zagnieść ciasto jak na pierogi, rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, nakładać farsz i lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie, podawać polane masłem lub przysmażoną słoniną.

Takie pierogi można zrobić z dodatkiem mielonego białego sera, zamiast mięsa.

Koło Gospodyń Wiejskich Łęki Dukielskie
Przepis pochodzi z książki „Dukielskie specjały

Komentarze

Top