You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Pierogi z kaszą i suszonymi grzybami

Pierogi z kaszą i suszonymi grzybami

Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
1 łyżka oleju
1 jajko
woda letnia do zarobienia
sól do smaku

Składniki na farsz:
20 dag kaszy jęczmiennej
5 dag grzybów suszonych
10 dag boczku usmażonego
2 cebule
pieprz i sól do smaku

Kaszę ugotować na sypko. Grzyby po uprzednim namoczeniu ugotować, a potem zemleć. Boczek pokroić na drobną kostkę i usmażyć z drobno posiekaną cebulą. Składniki dokładnie wymieszać i doprawić farsz do smaku. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać olej, sól i jajko, i zagniatać ciasto stopniowo dodając letnią wodę. Ciasto zagnieść, cienko rozwałkować i wykroić kółka szklanką. Okrągłe kawałki ciasta napełniać farszem i dokładnie sklejać boki, odkładać na tackę podsypana mąką.

Wrzucać na osoloną gotującą się wodę osobno i gotować przez 5 minut.

Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Gorczańsko-Pienińskie

Komentarze

Top