You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Pierogi z mąki razowej z boczkiem

Pierogi z mąki razowej z boczkiem

Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki razowej
0,5 kg mąki pszennej
1 łyżka oleju
ok. 2 szklanki ciepłej wody

Składniki na nadzienie:
0,60 kg boczku wędzonego
5 jajek

Obie mąki wymieszać na stolnicy, zrobić wgłębienie, dodać olej i zagniatać ciasto stopniowo dodając letnią wodę. Wyrabiać przez około 10 minut, tak aby ciasto było miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać z niego krążki przy użyciu szklanki.

Boczek pokroić i usmażyć (wcześniej można trochę podgotować), wbić do niego jajka i usmażyć, doprawiając do smaku w razie potrzeby.

Nadzienie kłaść na krążki i sklejać formułując pierogi. Pierogi wrzucać do wrzącej wody i gotować przez ok. 3 minuty. Gotowe pierogi podawać na ciepło polane tłuszczem wytopionym ze smażonego boczku.

Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Gorczańsko-Pienińskie

Komentarze

Top