You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Pierogi znad Narwi

Pierogi znad Narwi

Składniki na farsz:
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej średniej grubości
6 dużych ziemniaków
15 dag boczku wędzonego lub kiełbasy
Pieprz i sól

Ciasto:
1/2 kg mąki
1 szklanka ciepłej wody
szczypta soli

Kaszę gotujemy na sypko. Ziemniaki trzemy na drobnej tarce. Boczek lub kiełbasę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na złocisty kolor. Lekko przestudzoną kaszę mieszamy ze startymi ziemniakami, podsmażonym boczkiem lub kiełbasą (wraz z wysmażonym tłuszczem), przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie podsmażamy całość na patelni z małą ilością tłuszczu, aż do uzyskania dobrze zbitej masy (tak, aby ziemniaki nie były surowe). Odstawiamy do wystygnięcia.

Zagniatamy ciasto z mąki i wody i formujemy pierogi. Nakładamy farsz i gotujemy.

Podajemy polane tłuszczem z podsmażoną kiełbaską. Smaczne są także z kiszoną kapustą lub zsiadłym mlekiem.

Przepis pochodzi z publikacji „Specjały kuchni mazowieckiej

Komentarze

Top