You are here
Home > Przepisy > Desery > Pierożki drożdżowe z kaszą jaglaną na słodko

Pierożki drożdżowe z kaszą jaglaną na słodko

Składniki na ciasto:
4 jaja,
1 kg mąki,
1 łyżka cukru,
szczypta soli,
1 szklanka mleka.

Składniki na farsz:
kasza jaglana,
ser biały,
mleko,
cukier

Przygotowanie ciasta. Zrobić rozczyn z mleka, drożdży i cukru, Dodać mąkę, sól i mleko. Dodać 1 jajko i 3 żółtka. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wyrobić ciasto, nadziewać i formować pierożki.

Kaszę jaglaną sparzyć, odlać wodę. Następnie ugotować ją na sypko, odlać wodę i wypiec kaszę z mlekiem. Połączyć z serem białym i cukrem.

Koło Gospodyń Wiejskich w Miączynie
Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Ziemi Zamojskiej

Komentarze

Top