You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Placek z grzybami leśnymi po dubieńsku

Placek z grzybami leśnymi po dubieńsku

Składniki na ciasto:
25 dag mąki,
pół kostki masła,
1 jajko,
szczypta soli,
3 łyżki wody.

Nadzienie:
1 cebula,
20 dag grzybów (najlepiej kurki lub borowiki),
1/4 kostki masła,
0,5 l śmietany 22%,
3 jajka,
1/2 szklanki wody,
sól, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy,
gałka muszkatołowa,
pęczek natki pietruszki,
przyprawa maggi.

Foremkę wylepić ciastem, nakłuć widelcem, piec ok. 10 minut w temperaturze 180 st. C. Placek ostudzić, na ostudzony wyłożyć nadzienie.

Nadzienie:
Cebulę  poddusić  na  maśle,  dodać  pokrojone  grzyby.  Podlać  wodą,  dodać  przyprawy  i  dusić  ok.  15  minut.  Przestudzić,  dodać  do  masy  śmietanę wymieszaną z jajkami, pokrojoną natkę pietruszki, wylać na podpieczone ciasto i piec ok. 20 min. w temperaturze 180 st. C.

Placek  z  grzybami  związany  jest  z  tradycją  grzybobrania  w  lasach  okalających miejscowości Dub.

Koło Gospodyń Wiejskich w Dubie
Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Ziemi Zamojskiej

Komentarze

Top