You are here
Home > Przepisy > Desery > Ciasta > Placek z marmoladą

Placek z marmoladą

Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 margaryna
3 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 l marmolady
1 łyżka smalcu
bułka tarta

Na  stolnicę  wsypać  mąkę,  dodać  proszek  do  pieczenia,  posiekaną  margarynę,  cukier,  żółtka  i  jedno  całe  jajko.  Zagnieść  ciasto,  podzielić  na  pół i rozwałkować na stolnicy. Brytfankę wysmarować  smalcem,  posypać  tartą  bułką,  rozłożyć  na niej połowę ciasta, rozsmarować marmoladę i  przykryć  drugą  połową  ciasta.  Piec  w  piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 200°C.

Komentarze

Top