You are here
Home > Przepisy > Polewka ziemniaczana z maślanką

Polewka ziemniaczana z maślanką

Składniki:
1  kg  ziemniaków,
1  litr  wywaru  z  warzyw,
1  litr  maślanki,  zsiadłego  mleka  lub  serwatki,
3  czubate  łyżki  mąki,
szklanka  śmietany,
liść  laurowy,
kilka  ziaren  ziela  angielskiego,
sól,  pieprz, czosnek

Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinkach. Zagotować warzywa. Maślankę roztrzepać z mąką i śmietaną, wlać do garnka, zagotować, ciągle mieszając i odstawić z płomienia. Dodać drobno posiekany czosnek, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i sól. Dolać wywar z warzyw, zamieszać, a na koniec dodać obrane z łupinek ziemniaki i wszystko dobrze wymieszać.

Przepis pochodzi z okolic Wielunia. Polewka podawana była w czasach największego ubóstwa jako danie obiadowe.

Barbara Szalczyk, Chocianów
Przepis pochodzi z książki „Smaki Wrzosowej Krainy

Komentarze

Top