You are here
Home > Regiony > Bieszczady > Potrawy bieszczadzkie polsko-ukraińskiego pogranicza

Potrawy bieszczadzkie polsko-ukraińskiego pogranicza

„Potrawy bieszczadzkie polsko-ukraińskiego pogranicza” to książka autorstwa Roberta Bańkosza, która prezentuje przepisy na oryginalne dania kuchni pogranicza Polski i Ukrainy.

Bieszczady, to ziemia, która nie rozpieszczała swoich mieszkańców obfitością płodów. Kuchnia mieszkających na tych terenach Łemków i Bojków bazowała na prostych składnikach, które były dostępna na tych terenach. Obfitowała w potrawy przygotowywane z leśnych i łąkowych zbiorów – grzyby, borówki, orzechy laskowe, a nawet pokrzywa czy lebioda. Jednym z podstawowych składników dań łemkowskich i bojkowskich były ziemniaki. Natomiast wśród zbóż królował owies, który w miarę dobrze udawał się górach.

Potrawy opracowano w oparciu o informacje od: Anieli Stec, Mariky Moroko, Aliny Baj, Ro-mana Glapiaka, Krzysztofa Plamowskiego, Adama Przybysza oraz innych, anonimowych osób, które użyczyły autorowi swoich przepisów oraz pomogły w ich zebraniu.W pracy skorzystano również z broszury Terezy Kyszczak: „Tradycijni łemkiwśki strawy” Lwiwśkie Polihraficzne Technikum, Ukrajińskoji Akademiji Drukarstwa m. Lwiw. 1998.

Oto oryginalne przepisy na bieszczadzkie potrawy Łemków i Bojków.

Potrawy bieszczadzkie – spis treści:

  • Kysełycia (Żur owsiany)
  • Kysełycia II (kwasówka)
  • Warenyky z serem (pierogi z serem)
  • Warenyky z kiszona kapustą(pierogiz kapustą)
  • Warenyky z ziemniakami (pierogi z ziemniakami)
  • Warenyky z ziemniakami i kapustą (pierogi z kapustąi ziemniakami)
  • Warenyky tarte (pierogi tarte)
  • Haluszky – paluszky
  • Kapusta kiszona – gotowana
  • Warianka, kwasówka (barszcz)
  • Zupa ze świeżej kapusty na śmietanie
  • Duszona kapusta z kminkiem
  • Sałata z kiszonej kapusty
  • War – sok z kapusty
  • Staranka – zupa mleczna
  • Ścieranka
  • Haluszky rzucane na mleko
  • Mastywo
  • Pancaky – jęczmienne krupy
  • Mamałyha – Zamiszka
  • Zupa mleczna z marchwią
  • Łewesz
  • Łewesz z kminkiem
  • Łewesz z grochem i fasolą (zupa kartoflana)
  • Kartoplani haluszky (paluszki ziemniaczane)
  • Fuczki – kartoplani haluszky z serem (pieczone)
  • Fuczki II
  • Bandurjanki – placki ziemniaczane
  • Zapiekane ziemniaki z mięsem
  • Zapiekane ziemniaki z serem albo bryndzą
  • Pieczone ziemniaki
  • Maczanka
  • Sos z suszonych grzybów
  • Grzyby świeże w śmietanie
  • Zupa mleczna z boczniakami
  • Rydze zasolone
  • Ser z chrzanem
  • Bryndza
  • Syrnyk
  • Jabczanka
  • Zupa ziemniaczana z czosnkiem
  • Barszcz
  • Zacierka
  • Zupa „Dziad z babą”
  • Zupa dyniowa
  • Stolniki pieczone
  • Kluski tarte z mlekiem
  • Gołąbki z tartych ziemniaków
  • Kapusta z grochem lub fasolą
  • Czyr
  • Maczanka
  • Plaskanka Serowa
  • Ser solony z beczki
  • Fasola ze śliwkami
  • Bobalki z makiem
  • Juszka z suszonych owoców
  • Hreczanyky
  • Pierogi z tartych ziemniaków
  • Kiszka ziemniaczana
  • Stolniki – pierogi z tartych ziemniaków, pieczone na liściach kapusty
  • Zupa z podpinkami
  • Zupa czosnkowa
  • Kulesza
  • Uszka z mięsem
  • Szpykaczka
  • Pieczone pierogi razowe
  • Kutia
  • Terczanyki – Bulianyki
  • Korowaj
  • Kołacz
  • Paska
  • Kołacz II
  • Kołacz III
  • Nalewka wiśniowa

Pobierz informator „Potrawy bieszczadzkie polsko-ukraińskiego pogranicza

Komentarze

Top