You are here

Proziaki

Składniki:
1 kg mąki
2 jajka
2 łyżki cukru
2,5 szklanki kwaśnego mleka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli

Mąkę przesiać z sodą, dodać resztę składników i zarobić luźne ciasto. Z ciasta zrobić rulon pokroić w plastry rozwałkować na grubość około 1,5 centymetra. Smażyć na rozgrzanej płycie kuchennej lub na patelni bez tłuszczu. Podawać z masłem i zimnym mlekiem.

Proziaki to placki znane na całym Podkarpaciu. W różnych wioskach gospodynie urozmaicały je dodając do przaśnego ciasta z mąki, kwaśnego mleka, sody i soli nowe składniki np.: śmietanę, maślankę lub ser, różne ilości jaj i żółtek, masło, cukier oraz tłuszcz do smażenia. Proziaki podawano przeważnie ze świeżo zrobionym masłem, białym serem lub marmoladą. Popijano przeważnie zimnym słodkim mlekiem.

Koło Gospodyń Wiejskich Równe
Przepis pochodzi z książki „Dukielskie specjały

Komentarze

Top