You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Pstrąg smażony

Pstrąg smażony

Składniki:
3-4 pstrągi
kilka ząbków czosnku
2-3 łyżki mąki
3 łyżki masła
3-4 łyżeczki soku z cytryny
posiekany koperek
sól
pieprz i olej

Zanim zajmiemy się rybą, musimy drobno posiekać obrany czosnek. Ucieramy masło i mieszamy je z sokiem z cytryny, czosnkiem i koperkiem. Aby całość zachowała świeżość, odstawiamy do lodówki. Oprawione ryby oprószamy solą. Do wnętrza każdej z nich możemy włożyć po jednym ząbku czosnku. Polewamy ryby przygotowaną wcześniej polewką. Obtaczamy dokładnie w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż ryby uzyskają złoty kolor.

Tak przygotowane pstrągi doskonale smakują w połączeniu z frytkami bądź kartoflami z wody.

Przepis pochodzi z publikacji „Specjały kuchni mazowieckiej

Komentarze

Top