You are here
Home > Przepisy > Desery > Ciasta > Pychotka żurawlowska

Pychotka żurawlowska

Składniki:
2 szklanka mąki,
2 łyżki wody,
kostka masła dobrze schłodzonego,
20 dag sera białego,
50 dag malin,
cukier do smaku.

Mąkę, wodę i masło szybko zagnieść. Całość wstawić do lodówki i mocno schłodzić. Ser biały przepuścić przez maszynkę, utrzeć z malinami i cukrem. Schłodzonym ciastem wypełnić foremki na babeczki. Piec ok. 25 minut. Po ostudzeniu babeczki wypełnić masą malinową, udekorować malinami. Wszystkie produkty podane w przepisie pochodzą z Żurawlowa. Prostota wykonania pozwala na przyrządzanie tego deseru przez całą rodzinę, pomimo licznych zajęć w gospodarstwie.

Przepis ze zbiorów Pani Barbary Siegieńczuk z Żurawlowa
Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Ziemi Zamojskiej

Komentarze

Top