You are here
Home > Regiony > Beskid Dukielski > Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Składniki:
0,5 kg mąki
1 jajo
2 żółtka
10 dag cukru
6 dag tłuszczu
0,25 l mleka
2,5 dag drożdży
szczypta soli
wanilia
starta skórka cytrynowa

Zrobić rozczyn z drożdży, połowy mleka i dwóch łyżek cukru. Gdy podwoi objętość dodać resztę mąki, utarte jajka z cukrem i resztę mleka. Dobrze wyrobić aż będzie odstawać od ręki. Dodać roztopiony wystudzony tłuszcz, sól, wanilię i  skórkę z cytryny i dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia przykryte czystą ściereczką. Gdy wyrośnie wyłożyć na stolnicę i wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra, wykrawać trójkąty, nakładać marmoladę lub masę makową, zwijać rogaliki, układać na blachę w odstępach, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy wyrosną smarować rozmąconym jajkiem i piec w dobrze rozgrzanym piekarniku.

Koło Gospodyń Wiejskich Wietrzno
Przepis pochodzi z książki „Dukielskie specjały

Komentarze

Top