You are here
Home > Województwa > Mazowieckie > Rosół staropolski

Rosół staropolski

Składniki:
0,5 kg wołowiny (najlepiej antrykot)
10 dag wątróbki drobiowej
1/2 kury
marchewka
pietruszka
cebula
1/2 selera
2 goździki
pieprz, ziele angielskie, gałązka tymianku
kilka suszonych borowików
sól i pieprz

Dokładnie oczyszczone i umyte grzyby moczymy w niedużej ilości przegotowanej wody. Umytą wołowinę umieszczamy w garnku, zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 30 minut. Stopniowo dodajemy obrane i umyte jarzyny, tymianek, namoczone grzyby, kurze mięso i natkę pietruszki. Gotujemy przez kolejne 30-45 minut, po czym przecedzamy.

W tym czasie oprawiamy wątróbkę, którą kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do głębokiego garnka i zalewamy przygotowanym wcześniej rosołem. Ponownie gotujemy i dodajemy pokrojone w cienkie paski mięso z kury oraz grzyby. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

W zależności od regionu do rosołu podaje się kluski, kaszę albo makaron.

Przepis pochodzi z publikacji „Specjały kuchni mazowieckiej

 

Komentarze

Top