You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Schab spod Radziejowic

Schab spod Radziejowic

Składniki:
0,5 kg schabu
10 dag smalcu
2-3 śliwki suszone
łyżka miodu
kilka grzybów (podgrzybków, borowików)
trochę rodzynków
przyprawy do mięsiwa

Sos śliwkowo-grzybowy:
Na delikatnym wywarze warzywnym dusimy grzyby. Pod koniec duszenia dodajemy odrobinę rodzynków do smaku i 2-3 suszone śliwki. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Schab:
Mięso rumienimy ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Przekładamy do brytfanny i zapiekamy w piekarniku, polewając bulionem bądź winem czerwonym. Miękki schab kroimy na plastry i polewamy sosem.

Najlepiej smakuje z ziemniakami, buraczkami i młodą kapustą.

Przepis pochodzi z publikacji „Specjały kuchni mazowieckiej

Komentarze

Top