You are here
Home > Województwa > Mazowieckie > Sernik z sera koziego

Sernik z sera koziego

Ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera koziego zmielonego
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru pudru
1 kostka margaryny
piana z 5 białek
1 szklanka cukru do piany

Wyrobić ciasto, rozwałkować ¾ ciasta , ¼część dobrze schłodzić. Twaróg, jajka ,budyń, cukier, masło włożyć do miksera i wszystko razem dobrze utrzeć na puszystą masę i wyłożyć na surowe ciasto na blaszce.

Na masę serową wylać ubitą pianę i zetrzeć (przez tarkę z dużymi otworami) schłodzone ciasto. Piec w temperaturze do 180° C ok. 30-40 minut.

Przepis pani Jadwigi Staniszewskiej z gminy Gostynin
Przepis pochodzi z publikacji „Dziedzictwo stołu. Wędrówki kulinarne po obszarze mazowieckich grup działania

Komentarze

Top