You are here
Home > Regiony > Beskid Dukielski > Serowiec świąteczny

Serowiec świąteczny

Ciasto kruche:
20 dag mąki
12 dag margaryny
8 dag cukru pudru
2 żółtka
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
2 kg sera
2 budynie śmietankowe
¾ szklanki mleka
1 kostka masła lub margaryny
2,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
8 jajek
1 cytryna
10 dag rodzynek

Przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę wysiekać z margaryną. Nożem zarobić ciasto dodając żółtka utarte z cukrem. Rozwałkować cienki placek, wyłożyć nim posmarowaną tłuszczem dużą blachę. Masło utrzeć z połową cukru, dodać zmielony dwukrotnie ser i ucierać. Całe jaja ubić z resztą cukru, połączyć z serem, otartą skórką cytryny, cukrem waniliowym, mlekiem i budyniami. Rodzynki sparzyć, oprószyć mąką, dodać do sera i wymieszać. Masę serową wyłożyć na posypane bułką tartą kruche ciasto. Na serze, można ułożyć dekoracyjną kratkę z ciasta. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 90 minut.

Koło Gospodyń Wiejskich Równe
Przepis pochodzi z książki „Dukielskie specjały

Komentarze

Top