You are here
Home > Regiony > Beskid Dukielski > Smalczyk, czyli mazidło chyrowskie

Smalczyk, czyli mazidło chyrowskie

50 dag mięsa wieprzowego ze słoniną
50 dag boczku wędzonego
50 dag cebuli
cząber, lubczyk, sól gruboziarnista

Mięso zmielić, na wolnym ogniu wytopić z niego tłuszcz, dodać boczek. Ogrzewać do uzyskania jasno złotego koloru tłuszczu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i lekko ją zarumienić, przyprawić do smaku. Przestudzić, wlać do słoików. Jeszcze ciepły smalczyk studzić w słoikach odwróconych do góry dnem, aby cebula i skwarki nie osiadały na spód słoja. Stosować do smarowania ciepłego wiejskiego chleba.

Lokal Gastronomiczny Zboiska
Przepis pochodzi z książki „Dukielskie specjały

Komentarze

Top