You are here
Home > Województwa > Mazowieckie > Smalec do chleba

Smalec do chleba

Składniki:
20 dag gęsiego tłuszczu
10 dag słoniny
1 duże jabłko (złota reneta lub antonówka)
3 cebule
sproszkowany majeranek i tymianek
cukier i sól

Słoninę opłukujemy, suszymy i kroimy w drobną kostkę. W podobny sposób przygotowujemy tłuszcz z gęsi, który wytapiamy oddzielnie. Następnie na patelnię wlewamy 3 łyżki tłuszczu wieprzowego (bez skwarek) i zarumieniamy w nim posiekaną cebulkę. Dodajemy jabłko starte na tarce o dużych oczkach. Dusimy, mieszając, aż utworzy się jednolita masa. Łączymy oba tłuszcze i cebulę podsmażoną z jabłkiem. Solimy, doprawiamy szczyptą cukru, ziołami i mieszamy. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do kamiennego garnka, ewentualnie słoika. Podczas krzepnięcia od czasu do czasu mieszamy.

Najlepiej smakuje ze świeżym wiejskim chlebem.

Przepis pochodzi z publikacji „Specjały kuchni mazowieckiej

 

Komentarze

Top