You are here
Home > Regiony > Beskid Dukielski > Szarlotka

Szarlotka

Jabłka:
2 kg jabłek szara reneta
10 łyżek brązowego cukru lub do smaku
3 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie cukru wanilinowego

Ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła lub margaryny
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka śmietany

Przygotowanie jabłek:
Jabłka obrać, wykroić środki i pokroić w plasterki. Surowe jabłka układać warstwami na cieście (przepis poniżej), posypując brązowym cukrem, cynamonem, cukrem wanilinowym.

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć ciastem wysoką formę 30/20 cm, zostawiając 2/5 ilości ciasta na wierzch. Podgrzać piekarnik do 150 st. C. . Ułożyć na surowym cieście wszystkie jabłka z cukrem, przykryć resztą ciasta. Wstawić do podgrzanego piekarnika i podnieść temperaturę do 180 st. C. Piec około 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Koło Gospodyń Wiejskich Zboisko
Przepis pochodzi z książki „Dukielskie specjały

Komentarze

Top