You are here
Home > Regiony > Beskid Dukielski > Szarlotka

Szarlotka

Porcja na małą blachę

Składniki na kruche ciasto:
40 dag mąki
5 dag mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
1 margaryna
15 dag cukru pudru – 1 szkl.
2 całe jajka + 1 żółtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do lodówki. Po godz. wyciągnąć jeden kawałek, rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem.

Jabłka (najlepsze są renety):
2 kg jabłek obrać, pokroić w plastry, wyłożyć na ciasto, posypać kisielem (wiąże sok z jabłek), posypać cynamonem. Na wierzch położyć rozwałkowaną drugą część ciasta.

Piec w gorącym piekarniku około 1 godz.

Koło Gospodyń Wiejskich Iwla
Przepis pochodzi z książki „Dukielskie specjały

Komentarze

Top