You are here
Home > Województwa > Mazowieckie > Wątróbka z boczkiem

Wątróbka z boczkiem

Składniki:
0,5 kg wątróbki
15 dag boczku pociętego na paseczki
1 duża cebula
2 łyżki stołowe oleju
1 łyżka mąki
0,3 l bulionu z kurczaka lub wołowiny

Kroimy wątróbkę na bardzo cienkie kawałki. Podgrzewamy olej na patelni i smażymy cebulę z boczkiem, po czym zdejmujemy wszystko z patelni. Zwiększamy ogień, wlewamy trochę oleju i smażymy wątróbkę przez 2 minuty z każdej strony. Wątróbka nie może się zbyt długo smażyć, gdyż wtedy będzie zbyt twarda. Zmniejszamy ogień i do wątróbki dodajemy wcześniej usmażony boczek z cebulą. Posypujemy mąką i mieszamy tak, aby ją równo rozprowadzić. Stopniowo dolewamy bulionu i mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Danie podajemy z tłuczonymi ziemniakami i warzywami lub z chlebem.

Przepis pochodzi z publikacji „Specjały kuchni mazowieckiej

Komentarze

Top