You are here
Home > Regiony > Beskid Dukielski > Wielkanocna baba parzona

Wielkanocna baba parzona

Składniki:
70 dag mąki
15 dag masła
20 dag cukru
10 dag drożdży
7 żółtek
1 szklanka mleka
szczypta soli
cukier waniliowy
rodzynki

Mleko zagotować i zaparzyć nim tyle mąki, by powstała masa gęstości śmietany. Dokładnie rozetrzeć grudki, dodać drożdże, łyżkę cukru, sól, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka z cukrem starannie utrzeć na pulchną masę, dodać do wyrośniętego rozczynu, wsypać przesianą mąkę i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto powinno odchodzić od naczynia. Dodać sklarowane masło, wyrabiać jeszcze 20 minut. Wsypać oprószone mąką rodzynki, cukier waniliowy i wszystko wymieszać. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, na 1/3 jej wysokości, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Wkładać do dobrze nagrzanego piekarnika, gdy baba dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Po godzinie wyjąć z piekarnika polukrować.

Koło Gospodyń Wiejskich Równe
Przepis pochodzi z książki „Dukielskie specjały

Komentarze

Top