You are here
Home > Regiony > Beskid Dukielski > Wigilijne postne pierogi z kapustą

Wigilijne postne pierogi z kapustą

Ciasto:
0,5 kg mąki
5 dag drożdży
4 szklanki mleka
2 jajka (1 całe i 1 żółtko)
1/4 kostki masła lub margaryny
sól do smaku

Drożdże  rozmieszać  z  mlekiem,  jak  wyrosną  dodać  mąkę  i  pozostałe  składniki  (margarynę  roztopić  i  wystudzić).  Wyrobić  ciasto  tak,  aby  odchodziło  od  ręki.  Rozwałkować,  wykrawać  krążki  i  nadziewać  farszem  kapuściano –grzybowym.  Smażyć na oleju.

Farsz kapuściano-grzybowy:
1,5 kg kiszonej kapusty
1 cebula
1 łyżeczka kminku
10-15 dag grzybów suszonych
sól, pieprz

Kiszoną kapustę osączyć z kwasu i ugotować z dodatkiem kminku. Odcedzić, od-cisnąć, posiekać i przyprawić. Namoczone w wodzie i ugotowane grzyby pokroić w paseczki, dodać do kapusty. Wystudzonym farszem nadziewać krążki i dokładnie je sklejać.

Koło Gospodyń Wiejskich Iwla
Przepis pochodzi z książki „Dukielskie specjały

Komentarze

Top