You are here
Home > Regiony > Beskid Dukielski > Zapiekanka śmietnik

Zapiekanka śmietnik

Farsz:
70 dag mięsa
50 dag pieczarek
kilka ugotowanych suszonych grzybów
6 jaj na twardo
3 średnie cebule
1 szklanka rosołu
2 pełne łyżki bułki tartej
3 ząbki czosnku
sól, pieprz

Mięso ugotować zmielić, cebulę pokroić w kostkę i udusić z pieczarkami i grzybami suszonymi – wymieszać. Dodać posiekane jajka, rosół (by farsz nie był suchy) bułkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość ponownie wymieszać. Doprawić do smaku.

Ciasto:
½ kg mąki
25 dag margaryny
5 żółtek
1 łyżka proszku do pieczenia
40 dag kwaśnej śmietany
1 zupa ogonowa, pieprz

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Dno blaszki wyłożyć pierwszą częścią ciasta, nałożyć farsz i przykryć drugą częścią.

Piec w temperaturze 180 ̊C do czasu zarumienienia. Ciasto jest zarumienione, gdy boki odchodzą od blaszki.

Koło Gospodyń Wiejskich Głojsce
Przepis pochodzi z książki „Dukielskie specjały

Komentarze

Top