You are here
Home > Przepisy > Dania obiadowe > Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie

Składniki:
2 kg żeberek,
1 ketchup pikantny 500 g,
15-20 dag miodu,
przyprawa do żeberek,
ziele angielskie, liść laurowy, sól.

Zalewa:
sól, ziele angielskie, liść laurowy.

Żeberka opłukać, podzielić i włożyć do zalewy na noc. Następnie przygotować marynatę: włożyć do garnka miód, ketchup i przyprawę do żeberek, wszystko razem wymieszać i podgrzać tak, aby się miód rozpuścił. Następnie wyjąć żeberka z solanki, wyłożyć do garnka i zalać wcześniej przygotowaną marynatą. Żeberka pozostawiamy w marynacie na przynajmniej 10 godzin. Następnie wkładamy je do rękawa lub na blachę i podlewamy pozostałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godzinę (w czasie pieczenia żeberka trzeba „zruszyć”!). Tak przygotowane żeberka można podać jako danie obiadowe np. z ziemniakami i sałatką, albo papryką ze słoika podsmażaną z cebulką na oleju i wyłożoną na wierzch na żeberka.

Żeberka są daniem bardzo często podawanym w naszym regionie.

Przepis ze zbiorów Pani Beaty Borys ze Skierbieszowa
Przepis pochodzi z publikacji „Smaki Ziemi Zamojskiej

Komentarze

Top