You are here

Żur

Składniki:
25 dag włoszczyzny
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonych grzybków
2,5 szklanki zakwasu
sól, pieprz, kminek

Przygotowanie zakwasu.
Po 1 szklance mąki żytniej i owsianej wsypać do kamiennego garnka lub słoja i zalać  przegotowaną  ciepłą  wodą.  Dodać  skórkę  chleba,  obrany  czosnek,  obwiązać  czystą ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu na kilka dni. Gdy jest ukwaszony,  ma  charakterystyczny  zapach  i  kwaśny  smak.  Używać  około  jednej  szklanki  zakwasu na litr żuru.

Grzyby umyć, zalać przegotowaną wodą na kilka godzin i ugotować. Do garnka wlać około 2 litrów wody, dodać oczyszczoną włoszczyznę, sól i kminek. Gdy warzywa będą miękkie odcedzić wywar. Połączyć wywar z zakwasem, posiekanymi grzybami, zmiażdżonym czosnkiem – wszystko zagotować. Przyprawić do smaku.

Taki żur podawany jest na wigilię, najczęściej z ziemniakami.

Znany jest, również żur świąteczny gotowany na boczku lub żeberkach. Do tego żuru dodawano dobrą wiejską śmietanę oraz pokrojone w grubą kostkę różnego rodzaju wędliny (swojską kiełbasą, boczek, szynkę, kawałki pieczonego mięsa).

Koło Gospodyń Wiejskich Zboisko
Przepis pochodzi z książki „Dukielskie specjały

Komentarze

Top