You are here
Home > Regiony > Kresy Wschodnie > Żurek kiszony

Żurek kiszony

Kiszenie żurku
1 litr wody przegotowanej
5 łyżek mąki żytniej
3 ząbki czosnku
majeranek
piętka chleba żytniego

Żurek zakisić w szklanym litrowym słoju. Wodę wymieszać z mąką, dodać 3 ząbki czosnku oraz majeranek. Na wierzch położyć piętkę z żytniego chleba. Wszystko odstawić w ciepłe miejsce na 3 lub 4 dni.

Odcedzić zakwas i dodać 1 litr wywaru z szynki. Przy przygotowywaniu większej ilości zupy należy dolać trochę przegotowanej wody. Doprawić startym chrzanem oraz takimi przyprawami jak: ziele angielskie, sól i pieprz. Usmażyć boczek z cebulką, dodać go do zupy. Podać wg upodobania – z ziemniakami i śmietaną albo jajkiem i wędlinami. Smaczny jest też twaróg, wcześniej wymieszany z jajkiem, solą i podsuszony. Dodatki należy wyłożyć na talerz i zalać gorącym żurem.

Koło Gospodyń Wiejskich w Bałajach
Przepis pochodzi z publikacji „Gmina Lubaczów. Kresowe jadło. Przepisy kuchni kresowej

Komentarze

Top